CZEU
Kompletní sortiment
29.5.2018

Jak na matraci, jak si správně vybrat

Výběr matrace rozhodně neponechávejte náhodě a dobře si prostudujte vše, co je potřeba. Nenechte se zlákat supervýhodnými nabídkami různých hypermarketů, protože tam může být pěkný háček. Volte rozumnou střední cestu. Ale nezapomínejte, že investice do matrace je investicí do vašeho zdraví, proto rozhodně nešetřete.

Kvalitní matrace vám vydrží i přes 15 let. Stačí ji pravidelně otáčet – nejlépe každé tři měsíce. Matraci obracejte nejen zepředu dozadu, ale také ji převracejte. Prostě ji přehazujte, jak jen to půjde. Jen díky tomu si ji neproležíte na jednom místě do důlku.

Víte, že: Kvalitní matrace vás zbaví neklidného spánku, bolesti zad a dokonce i problémům s ucpaným nosem?

Jak na matraci, jak si správně vybratU čeho začít při výběru matrace

První parametrem je logicky rozměr matrace. Na manželskou postel můžete zvolit buď dvě matrace oddělené, nebo jednu společnou. Těžko říct, co je správná volba. Někomu vadí mezera mezi dvěma matracemi, jinému zase houpání na společné matraci, když se partner během noci nadměrně vrtí a otáčí se. K jedné společné matraci se přiklání také Feng Shui, které říká, že spaní na oddělených matracích neprospívá partnerské energii. Naopak dvě matrace musí zvolit pár, kde každému z nich vyhovuje jiná tvrdost matrace.

Tvrdost matrace

Věděli jste o existenci  stupnice tvrdosti matrace? Opravdu. Na škále od 1 do 5 si najde každý tvrdost, která mu maximálně vyhovuje. Když znáte číslo, které vám vyhovuje, usnadní vám to budoucí nákup matrace přes internet.

Měkké matrace s označením tvrdosti 1 jsou vhodné pro krátké a přechodné spaní. Skvěle vám poslouží na chatě či chalupě. Nebudou vadit ani malým dětem, protože jsou lehké a tato matrace jim vytvoří skvělou oporu těla podle jejich páteře. 

Matrace s tvrdostí číslo 2 jsou elastické a skvěle se přizpůsobí tvaru vašeho těla. Oblíbené jsou u žen, muži volí o něco tvrdší matrace s označením 3 a 4. Ty nejtvrdší matrace (s označením 5) jsou vhodné pro lidi těžší váhové kategorie, pod kterými se jen tak neproleží.

Věděli jste, že…

Pokud spíte na boku, bude vám více vyhovovat měkčí matrace? Lépe se totiž přizpůsobí křivkám vašeho těla. Naopak tvrdší matrace je vhodná pro všechny spáče na zádech či na břichu, protože dokáže lépe vytvořit oporu páteře.

Jaké matrace můžete v obchodech potkat

Matrace ze studené pěny

Výborné matrace, které se vyznačují vysokou elasticitou a prodyšností. Při spánku vám poskytnou ten nejvyšší komfort. Perfektně se přizpůsobí každému vašemu pohybu a vytvoří vaší páteři tu nejlepší možnou oporu.

Matrace z PUR pěny

Nejrozšířenější matrace, které najdete v každém koutě naší krásné země. Dokonce i v pružinové matraci je slabá horní vrstva z PUR pěny. Jedny z výhod těchto matrací jsou skvělé ortopedické vlastnosti, nízká hmotnost a přívětivá cena. Matrace z PUR pěny jsou se vyrábí v mnoha variantách i tloušťkách. Vždy se ale jedná o molitan – jen jinak zpracovaný. Tyto matrace se skvěle hodí na tolik oblíbené lamelové rošty, které matraci pomáhají s provzdušněním. 

Latexové matrace

Oblíbené matrace vyrobené ze směsi přírodního a umělého latexu. Jsou vhodnější spíše pro lehčí osoby a lidi, kteří mají rádi měkké matrace. Vynikají také vysokým hygienickým standardem, protože jsou vzdušné a dobře odvětrávají vlhkost. Pokud se v noci více potíte, jsou pro vás ideální volbou.

Matrace z taštičkových pružin

Pružinová matrace další generace je vhodná pro všechny, kteří preferují tvrdší matrace. Každá pružina je uložená ve speciální „taštičce“, která skvěle kopíruje tvar vašeho těla a dokáže optimálně rozložit vaši hmotnost. Tyto matrace je dobré umístit přímo na pevnou podložku či pevný rošt (taštičky s pružinou musí mít oporu).

Pružinová matrace

Klasika českých ložnic po dlouhá desetiletí – to je pružinová matrace. Její pevnost a kvalita je ověřená časem. Jsou velice vzdušné, proto se skvěle hodí třeba na chalupy či chaty, kde je zvýšená vlhkost a na postelích se nespí každý den. Navíc klasické pružinové matrace neumí rovnoměrně rozložit váhu vašeho těla, proto se může při každodenním použití spát, že se na některých místech rychle proleží.

Tak teď už víte vše podstatné a nezbývá než popřít šťastnou ruku při výběru a spousty hodin příjemného spánku.



Zpět na výpis článků