CZEU
Kompletní sortiment
20.6.2018

Jak pečovat o dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek si svou oblibu drží napříč staletími. Dnes je jasnou volbou, pokud máte rádi přírodu, teplé materiály a nadčasové interiérové kousky. Nezapomínejte však, že dřevo je živý materiál, který potřebuje určitou péči. Na ceně nábytku z masivu se podílí konkrétní zpracování, použitý typ dřeva, povrchová úprava a ve finále i typ nábytku. Pokud už do nábytku z masivního dřeva investujete, investujte také do času, který budete věnovat jeho údržbě.

Moderní nábytek se vyrábí převážně z lakovaných MDF desek. Nábytek rustikálního či provensálského stylu má „patinu“ – je ošetřeno olejem, natřeno a zbroušeno.

Jak pečovat o dřevěný nábytek

Řekněte Slunci adieu

Slunce je pro život na naší planetě sice životadárný prvek a pro lidi je zcela nepostradatelné, ovšem u dřevěného nábytku už to tak neplatí. Pokud vám na dřevěný nábytek praží slunce dlouhodobě, velice snadno dojde k jeho vyblednutí, případně k barevným změnám na jeho povrchu.

Stejně tak pokud budete mít originální kus dřevěného nábytku z masivu, nedávejte ho k topení. Suchý a teplý vzduch nábytku opravdu nesvědčí. Hrozí popraskání dřeva vlivem vleklého přísunu suchého vzduchu.

Povrch dřevěného nábytku kromě slunce a topení poškozuje také:

  • kosmetické přípravky;
  • chemické přípravky (kuchyňské čisticí prostředky, prací prášky, …);
  • horké nádobí;
  • zvlhčovače vzduchu.

Jaká je nejlepší péče pro dřevěný nábytek z masivu?

Možná se to bude v dnešní době přehršle zboží všeho druhu na úplně všechno budete divit, ale to nejlepší, co dřevu můžete dát je pravidelná péče suchým hadříkem. Čas od času ho můžete přetřít lehce navlhčeným hadříkem. Pokud najdete na dřevěném nábytku fleky od vody, zkuste jeho povrch obrousit a přelakovat. Další možnosti je aplikace odstraňovače šedých skvrn, který účinně působí na fleky způsobené odložením horkého nádobí.

Věděli jste, že pro údržbu dřevěného nábytku můžete použít i vysavač? Jen nezapomeňte, že musíte použít kartáč s měkkými štětinkami, jinak povrch poškrábete.

Přírodní oleje pro dřevo

Přírodní oleje umí zvýraznit hloubku i barevný tón dřeva. Dokonce zvládnou proniknout i do hlubší struktury dřeva a tím zaplnit povrchové póry a chránit ho tak před průnikem všeho škodlivého.

Jak pečovat o lakovaný nábytek?

Pokud je dřevěný povrch opatřený lakem, případně lakovanou fólií, je péče o tento nábytek podstatně jednodušší. Díky laku je dřevěný materiál více odolný proti vodě, proto se na něj může čas od času něco vylít /vodu však musíte i tak neprodleně odstranit/ a nehrozí žádné větší poškození.

Pokud je váš nábytek bílý, nikdy nepoužívejte barevné čističe. Mohly by nenávratně nábytek poškodit zanecháním fleků.

Věřte, že když se budete dřevěnému nábytku náležitě věnovat, budou se z něj těšit ještě děti vašich dětí.



Zpět na výpis článků