CZEU
Kompletní sortiment
20.6.2018

Jak sladit podlahu s nábytkem

S vybavením bytu je nejlepší začít pěkně od podlahy. A to doslova. Ono totiž není nic jednoduchého sladit podlahu s nábytkem a ostatním vybavením bytu. Podlahu bohužel nemůžete jednoduše přemalovat jako stěnu. Prozradíme vám několik kombinací, se kterými rozhodně nešlápnete vedle.

Moderní a stylové bydlení je to, co chce každá paní domu. Ať už váš dům kupujete, rekonstruujete nebo stavíte, je potřeba se nad výběrem podlahy dobře zamyslet. Opomineme teď volbu materiálů a budeme se soustředit pouze na barvy a dekory. Možná o tom nevíte, ale až přijdete do podlahovin, určitě vás ta široká nabídka dekorů překvapí.

Někteří tráví hodiny procházením různých katalogů a časopisů o bydlení v naději, že konečně objeví to, po čem touží. Když už budete unesení z fotografie, zjistíte, že v reálu to není to pravé ořechové… a co teprve, až si vzorek přinesete domů a podrobíte ho testu denním světlem.

Jak sladit podlahu s nábytkem

Věděli jste, že…

…když si vyberete vzorek na prodejně, může podlaha u vás doma vypadat úplně jinak? Například takový buk výrazně mění svou barvu podle denního světla. Nejlepší by bylo, kdyby vám v prodejně vzorek půjčili domů, abyste si ho mohli položit přímo do vaší místnosti.

Vždycky je lepší podívat se na větší kus podlahy. Kresba se může jevit úplně jinak vcelku, než na výřezu 0,5m x 0,5m.

Barevné odstíny hrají prim

Pokud chcete dobře sladit podlahu s nábytkem, nenechte se zmýlit, že je potřeba mít všechno v jednom odstínu či dekoru dřeva. Celek může ve výsledku působit unyle, monotónně a bez jakéhokoliv nádechu stylu či originality.

Základním pravidlem je, že světlé odstíny barev prostor zvětšují, tmavé zase zmenšují. To pro vás může být základní odrazový můstek. Pokud máte menší byt, rozhodně volte světlejší odstíny. Navíc světlé dekory místnost samy o sobě rozjasňují, nebude pak působit smutně a ponuře. Navíc na nich není tolik vidět prach a otisky nohou, případně tlapek domácích mazlíčků.

Tmavá podlaha dokáže vytvořit velice efektní kontrasty se světlým nábytkem. Nicméně prostor opravdu opticky zmenší, takže ji volte jen do velkých prostor. Měla by to být také místnost, kam dopadá hodně slunečního záření, takže prostor nebude působit stísněným tmavým dojmem.

„V České republice patří mezi nejoblíbenější tmavé dekory Wenge, a to zejména díky své struktuře dřeva,“ doplňuje prodejce podlah Richard Krátký.

Jak „nezabít“ podlahu

Častou chybou v interiérech bývá překombinovanost vzorů a dekorů. Jestliže jste si vybrali nádhernou podlahu, která má zajímavý odstín či texturu, byla by vysloveně škoda ji „utlouct“ příliš okázalým nábytkem. A stejně to funguje i naopak. Když máte výrazný nábytek, volte poněkud jemnější typy podlah.

TIP: S výrazně dekorovanými podlahami se skvěle kombinují neutrální barvy, jako je béžová, šedá či bílá. Pozor si dejte na černou, může až příliš vyčnívat. V případě výrazně barevného nábytku zvolte světlý odstín podlahy bez výrazného dekoru či kresby dřeva.

Nezapomeňte na lišty

Lišty jsou důležitý detail, který spousta lidí přechází a nechává náhodě. Nedělejte stejnou chybu i vy. Podlahové lišty umí ovlivnit celé optické vnímání prostoru. Ideálně musí mít stejný odstín jako podlaha, aby se místnost zdála větší. Pokud budou mít lišty jinou barvu, či shodnou s barvou stěny, bude vaše místnost vypadat o dost menší. A to přeci nechcete.

Až budete mít podlahu, můžete se zvesela vrhnout na výběr kusových koberců, které dodají místnosti útulný pocit.



Zpět na výpis článků