CZEU
Kompletní sortiment
20.6.2018

Jak vybavit malý byt či garsonku

Jak vybavit malý byt nebo vaši první garsonku? Hlavně účelně, útulně a s rozumem. Není nic snazšího, než zaplácat si byt „nesmysly“ a na podstatné věci vám pak nezbude tolik důležitý prostor. Přečtěte si naše rady a uvidíte, že se vám bude bydlet více než dobře.

Už před podpisem nájemní či kupní se vám v hlavě tvoří malý plánek bytu a vymýšlíte, kam co umístíte, jak to všechno uspořádáte a co nového si pořídíte? Pak jste tady správně. Poradíme vám, jak zařídit malý prostor tak, aby v něm nechybělo nic podstatného a zbylo místo i na něco víc. Prostě si řekneme, jak malý byt či garsonku vybavit prakticky a účelně.

Jak vybavit malý byt či garsonku

Začněte s rozvržením bytu

Celkové rozvržení prostoru v malém bytu musí být promyšlené do nejmenšího detailu. Zapojte především zdravý selský rozum a využijte prostor na maximum. Začněte zónami – kde budete vařit, kde budete jíst, najděte si nejlepší místo pro postel, sedací soupravu či malý pracovní kout.

Jednotlivé zóny od sebe můžete oddělit vkusnými japonskými stěnami, roletami, případně můžete použít paraván. Prostor opticky rozdělí také nápaditá výmalba.

Tip podle Feng ShuiPracovní stůl umístěte co nejdál od místa pro spaní či relaxaci. A pokud budete mít rozdělanou práci přes noc, klidně stůl zakryjte třeba šátkem, aby vás při spánku nerušili negativní energie.

Barvy do malého bytu patří – jen volte světlé odstíny

Při volbě použitých barev buďte v malém prostoru velmi opatrní. Všeobecně se držte pravidla, že do malých prostorů patří světlejší barvy - ať už jde o výmalbu, barvu nábytku či dekor podlahy. Světlé barvy vám pomohou opticky zvětšit malý prostor. A nezapomeňte, že stejný tón výmalby vám pomůže celý byt sjednotit.

Opatrní buďte při výběru tapet. Ty jsou sice trendy a krásné, ale obecně se doporučují do velkých prostor. Co se týče podlahy, tak volte jednolitou podlahu ve stejném dekoru po celém bytě. Byt pak bude působit otevřeně. V malém prostoru je zbytečné členit podlahu dlažbou nebo jinými dekory podlah.

Malý, ale praktický

Máte od vchodových dveří jen pár kroků k oknu na druhé straně bytu? Možná je pro vás stěžejní otázka, jak vyřešit úložné prostory. Někdy je to v malé garsonce opravdu výzva. Nejlepší a nejpraktičtější variantou je nechat si vyrobit nábytek na míru. Truhláři mají své finty a vychytávky, jak využít každý centimetr vašeho minibytu. Jestliže skříně koupíte, pořiďte si tu nejvyšší možnou variantu. Když totiž nemůžete do šířky, tak to žeňte do výšky.

Pár tipů pro nevšední úložné prostory

  • Vyvýšená postel – nahoře spíte, ale pod vámi je několik zásuvek a polic, které vám poskytnou několik metrů čtverečních úložného místa
  • Závěsná skříň nad vchodovými dveřmi – skvěle se bude hodit na sezónní věci
  • Úzké vysoké šuplíky za postelí – prostě klasický peřiňák, kam přes den uklidíte peřiny a polštáře

Není skládačka jako skládačka

Do malého prostoru je ideální volbou skládací a roztahovací nábytek. Mladí designéři se dnes předhánějí v atraktivních a originálních řešení, jak do sebe poskládat co nejvíce nábytku. Tato originalita ovšem představuje větší finanční zátěž. Ale neházejte flintu do žita. I v běžných nábytkářských koncernech seženete spousty variant nábytku, který šetří prostor. Nejběžnější jsou roztahovací stoly, kancelářské stoly, postele a nesmí chybět ani pestrá nabídka sedacích souprav určených k dennímu spaní.

Věděli jste, že
…novinkou ve světě úspory místa je vytahovací postel? Ano, vytahovací. Jednoduše postel pomocí kladek každé ráno vytáhnete ke stropu a máte uklizeno. Toto řešení je samozřejmě vhodné pro byty s vysokými stropy. A taky musíte mít perfektně promyšlený a bezpečný vytahovací a jistící systém.

Shrneme si pár dobrých rad na závěr

  • Nepřeplácejte prostor zbytečnostmi
  • Volte spíše jednu výraznou dekoraci, než desítky miniaturních
  • Používejte světlé barvy a na zeď umístěte zrcadla
  • Kam můžete, tam dejte posuvné dveře
  • Vybírejte spotřebiče s co nejnižší hlučností (počet dB)
  • Pořiďte si nižší nábytek – místnost pak působí vyšší a vzdušná
  • Bydlete s láskou :-)



Zpět na výpis článků