CZEU
Kompletní sortiment
20.6.2018

Jak zařídit malou ložnici

Ložnice je vaše soukromé místo, vaše malá vlastní oáza klidu, která je často pro zraky návštěv skrytá. Přesto musí působit útulně a příjemně, aby se vám v ní dobře odpočívalo. Při zařizování vašeho bydlení ji neodbývejte, věnujte jí dostatek pozornosti. Uvidíte, že vám to pak oplatí v podobě ničím nerušeného odpočinku.

Jak zařídit malou ložnici

Postel – dominanta místnosti

Postel je jednoznačně dominantou každé ložnice. Při jejím pořizování rozhodně nešetřete a berte to jako investici do vlastního zdraví. Protože není nic zdravějšího, než se opravdu dobře vyspat. Jen tak budete ráno vstávat odpočatí a plní elánu do nového dne.

Standardní velikost postele je 180 x 200 cm. Jste-li vyšší, určitě seženete i prodlouženou verzi postele o délce 220 cm. V menší ložnici můžete ušetřit prostor, pokud si koupíte postel o šířce 160 cm. V nabídce naleznete i postele o šířce 140 cm, ale co se týče osobního komfortu při spaní, využijte každý centimetr.

U postele můžete ušetřit další centimetry například přisunutím postele ke zdi. Je však dobré mít k posteli přístup alespoň z jedné strany.

Jestli ještě nevíte, jak velkou postel si můžete dovolit do vaší ložnice pořídit, vezměte si provázek nebo křídu a obrysy postele si na zem naznačte. Přesně tak uvidíte, kolik vám na které straně ještě zbývá místa, kde můžete přidat, a kde naopak budete muset ubrat. 

Design postele neponechávejte náhodě

Myslíte si, že je jedno, jak bude vaše postel vypadat? Omyl. Jestli si večer rádi čtete před spaním, zvolte postel s čalouněným čelem, bude se vám o něj dobře opírat. Pokud bojujete s úložným prostorem, zvolte postel, která pod svým roštem skrývá prostor na lůžkoviny a povlečení.

  • Polohovací rošt je příjemným bonusem, můžete ulevit unaveným nohám zvednutím spodní části nebo si zvýšit část pod hlavou.
  • Postel vybírejte ve světlých barvách, ložnici to opticky zvětší.

V malé ložnici hraje světlá barva prim

Jak už všichni dobře víme, do malých prostor tmavé barvy prostě nepatří. Zbytečně opticky ubírají na prostoru, a to přeci nechceme. Ideální barvou do malé ložnice je bílá, případně odstíny velmi světlé žluté, hnědé či oranžové. Vyhněte se sytým barvám. Ty si nechte třeba na malé polštářky na postel.

TIP:Víte, že světlejší odstín šatní skříně působí útulněji?

Do malé ložnice je obecně lepší volit světlejší dekory nábytku. Na čatní skříni si můžete pohrát také se zrcadly, které prostor opticky zvětšují. Ale pozor… podle Feng shui zrcadla do ložnice zrcadla nepatří. A když už ho tam máte, tak by nemělo být umístěno tak, abyste se v něm z postele viděli. Citlivějším lidem to může rušit spánek i usínání.

Pokud doma bojujete s úložným prostorem, máme pro vás skvělý nápad. Využijte místo nad postelí. Vytvořte tam podhled, který využijete jako prostor, do kterého vložíte úložné boxy nebo okrasné košíky.

Praktické tipy pro zařízení malé ložnice

  • Na okna nedávejte husté záclony.
  • Používejte světlé odstíny barev a dekorů zařízení.
  • Nedávejte do ložnice televizi či počítač, elektromagnetické vlny vás můžou rušit při spánku.
  • Šatní skříň pořiďte co nejvyšší, aby nebyl nazmar ani jediný centimetr. Nejlepší je pořídit si vestavěnou skříň až ke stropu, kde využijete opravdu každou píď. 
  • Zrcadla opticky zvětší prostor, ale někoho můžou rušit ve spánku. Můžete je ale na noc zakrýt šátkem.

Budiž LED světlo!

V malé místnosti je důležité nejen centrální osvětlení, ale lampy na noční stolky. Skvělou vychytávkou je podsvícení pomocí LED pásek. Tento typ osvětlení se stal v posledních letech velkým hitem. Jejich výhodou je nízká spotřeba energie. Můžete je nalepit v podstatě kamkoliv a vytvořit tak večer skvělý efekt. Intenzitu svítivosti můžete sami ovládat pomocí speciálních vypínačů – stmívačů. 



Zpět na výpis článků