CZEU
Kompletní sortiment
2.5.2018

Jaký nábytek do obýváku a jak je správně rozmístit

Postavili jste nový dům, koupili nový byt a teď stojíte před otázku, jak zařídit obývací pokoj? Vždyť je to přeci alfa a omega společenského života vaší rodiny, měl by tedy splňovat veškeré požadavky na pohodlí, logické uspořádání a … zase to pohodlí. V obývacím pokoji se totiž scházíme k odpolední siestě s rodinou, k víkendovým sedánkům s přáteli, řeší se v něm rodinné zásadní otázky, a hlavně zde odpočíváte.

Na začátku je dobré vědět, s jakým prostorem vlastně budete pracovat. Do menšího obývacího pokoje je nutné zvolit odlišný nábytek, než když máte k dispozici velkorysý prostor, kde se nemusíte bát, že sedací souprava bude o nějaký ten centimetr delší.

Jaký nábytek do obýváku a jak je správně rozmístit

Rozmístění nábytku plánujte s tužkou a papírem

Začněte tak, že si překreslíte půdorys vašeho obýváku na papír a začnete si ve 2D verzi hrát s prostorem. Vystřihněte si různé varianty nábytku a zahrajte si Škatulata, hejbejte se. Když už si budete myslet, že máte finální verzi, je dobré stáhnout si na internetu nějaký 3D plánovací program a variantu do něj překreslit. Určitě najdete i programy, které jsou ke stažení zdarma.

Pokud vám v představivosti nepomůže ani 3D program, vezměte do ruky křídu (nebo provázek) a nakreslete si na podlahu veškerý nábytek, který plánujete do obývacího pokoje umístit. Uvidíte tak v reálných rozměrech, jak to bude vypadat.

Co určitě nedělat

  • Neplácejte dohromady zcela nesourodý nábytek z levných akcí řetězců zabývajících se prodejem nábytku.
  • Nesnažte se nacpat obří sedačku do mini obýváku.
  • Nedávejte televizi před okno ani nad topení.
  • Nezaskládávejte si obývací pokoj velkými skříněmi

Sedací souprava je dominantou obývacího pokoje

Ať už přijdete kamkoliv, vždycky je dominantou obýváku sedací souprava. Samozřejmě by její velikost měla odpovídat možnostem daného prostoru, ale také počtu členů v domácnosti. Každý chce mít přeci místo u televize, když běží jeho oblíbený TV pořad.

Sedací soupravu můžete natočit přesně tak, jak ji potřebujete. Nemusíte se držet zažitého dogmatu našich rodičů, že sedací souprava může být jen a pouze u zdi. Klidně ji umístěte do prostoru a natočte naproti oknu, abyste v zimě místo TV mohli s rodinou pozorovat padající sněhové vločky.

Nábytkovým stěnám už naštěstí odzvonilo

Pamatujete si ty obýváky, kdy na jedné straně byla sedačka a na druhé straně přes celou stěnu obří obývací stěna? Tak to už je dnes minulostí. Dnešním obývacím pokojům vévodí vzdušnost a elegance. Žádné těžkopádné nábytkové sestavy už dnes naštěstí ani nekoupíte.

Pamatujte, že obývací pokoje není skladiště, ani odkladiště.

Úložné prostory nechte do šaten, případně vestavěných skříní. V obývacím pokoji vám postačí pár polic na rodinné fotografie, případně nějakou dekoraci a knihy.

Pár rad na rozmístění nábytku v obývacím pokoji

  • Konferenční stolek umístěte před sedací soupravu tak, abyste na něj kdykoliv dosáhli.
  • Poličky na stěnu umístěte cik cak, vytvoříte tak dojem vzdušnosti
  • K sedací soupravě ponechte volný přístup, neblokujte ho zbytečně dalšími kusy nábytku.
  • Myslete na rovnováhu pokoje. Nenechávejte všechen nábytek u stěny, pokud máte střed místnosti prázdný. Pohrajte si s umístěním /případně typem/ sedací soupravy, křeslem a konferenčním stolkem.
  • Držte linku oka – náhlé přechody z vysokého na nízký nábytek nelahodí oku a budou vám po čase velice vadit. Držte oko v podstatě v jedné lince. K doplnění výškových skoků můžete použít květiny či různé dekorace.

Nábytek jsme rozmístili, teď se vrhneme na barvy

Spolu s nábytkem je u zařizování obývacího pokoje dobré zamyslet se nad volbou barev. Samozřejmě, že každý si zvolí barvy, které jsou mu blízké a má je rád. Možná máte rádi ohnivé barvy, možná zase ty zemité a přírodní. Ať už tak či tak, neměli byste zapomínat, že do menších prostor jsou vhodné světlé odstíny barev, u velkých a prosvětlených prostor se nemusíte bát použít tmavé odstíny.

Nejkrásnější barva, která podpoří světlost prostoru, je bílá.

Stěny obývacího pokoje můžete oživit také barevnou či vzorovanou tapetou. Pokud nemáte rádi bílé stěny, jsou pro vás tapety to pravé ořechové. Dnes si totiž můžete vybrat z nepřeberného množství jak barev, tak vzorů. Vše ale vybírejte s citem, aby vám to ve výsledku skvěle ladilo. S nábytkem a malbou nezapomeňte sladit i dekorace, koberec a třeba závěsy.



Zpět na výpis článků