CZEU
Kompletní sortiment
20.6.2018

Vybavení do každé zahrady aneb jak vybrat zahradní nábytek

Majitelé zahrad si často kladou otázku, jak vybrat zahradní nábytek. Snad každý, kdo má možnost zahrady, si chce toto místo udělat co nejpříjemnějším, a hlavně podle svých představ. Důležitým aspektem je cítit se dobře a především komfortně. K tomuto pocitu je nutné si vybrat vhodný zahradní nábytek. Inspirujte se u nás, jak vybrat zahradní nábytek tak, aby se skvěle hodil do vaší zahrady a posloužil vám co nejlépe.

Pod pojmem vybavení zahrady nábytkem si většina asi představí stůl a židle. Rádi vás ale vyvedeme z omylu. V dnešní době znamená zahradní nábytek mnohem pestřejší škálu nábytku. Kromě výše zmíněných stolů a židlí sem patří také lavice a lavičky, zahradní lehátka, sedací soupravy, úložné boxy a skříňky, houpačky, ale také houpací sítě a deštníky proti slunci.

Zahradní nábytek

Jak začít s výběrem vhodného zahradního nábytku

  • V první řadě musíte vědět, pro kolik osob vlastně ono posezení plánujete pořídit.
  • Dále je dobré znát záměr nábytku – budete u něj jíst, nebo jen relaxovat a pít kávu? Tomu přizpůsobte zejména výběr výšky stolu.
  • Dobře si rozmyslete umístění nábytku. Bude v altánu s pevnou střechou, na balkóně nebo jen tak venku? Tomu přizpůsobíte rozměry jednotlivých kusů nábytku i jeho materiál.

Pokud bude nábytek chráněný přístřeškem před sluncem, větrem i deštěm, máte ve výběru materiálu volnou ruku. Ovšem v případě, že bude nábytek vystavený nepříznivým vlivům počasí, je potřeba na to brát ohled a vybírat opravdu trvanlivé a voděodolné materiály.

Tip pro vás:
Pokud chcete nábytek postavit přímo na trávu, neměli by být nohy židlí příliš tenké, abyste se nebořili do bláta.

Výběr materiálu

Na trhu je dnes nepřeberné množství možností. Základní skupiny materiálu jsou: dřevěný, kovový, plastový nebo ratanový.

Dřevěný nábytek je zlatá klasika. Ovšem při volbě tohoto nábytku musíte počítat s tím, že je potřeba mu jednou za čas věnovat údržbovou chvilku. Mezi jeho výhody patří vysoká nosnost, odolnost a s náležitou údržbou také dlouhá životnost. U dřevěného materiálu se nejen cena, ale i kvalita, odvíjí i dle použitého dřeva. Obecně lze říci, že čím je dřevo tvrdší, tím je cena vyšší. Na druhou stranu, pokud nekupujete nábytek na jednu sezónu, tak se vyplatí si připlatit.

Mezi nejtvrdší a nejpoužívanější tuzemská dřeva paří dub. V posledních letech zažívá velký boom teakové dřevo. Toto exotické dřevo se vyznačuje odolností proti slunci i dešti. Údržba je celkem jednoduchá, stačí pouze na konci sezóny ošetřit teakovým olejem. Pokud tak neučiníte, tak nábytek změní odstín z platinové do šedé přírodní barvy, což někdy taky nemusí být na škodu.

TIP: Pokud budete nábytek umísťovat na přímé slunce, tak volte nábytek, který je ošetřený buď lakem, namořený nebo voskovaný. 

Kovový nábytek oceníte, pokud jste milovníci vzdušných tvarů. Nevýhodou tohoto nábytku je, že pokud na něj praží slunce, tak se zahřívá, a to nemusí být v horkých letních dnech žádoucí. Ovšem na trhu je nespočet polstrů, které vám pomůžou se tohoto nešvaru elegantně zbavit. Jeho největší výhodou je potřeba minimální údržby. Na začátku sezóny z něj stačí smést prach a to je vše. Jen to tedy musí být nábytek s antikorozní úpravou, aby vám na dešti nezrezl

Plastový nábytek je dlouhodobě velice oblíbený. A to zejména díky své příznivé ceně. Nicméně nevydrží vám tolik sezón jako třeba nábytek dřevěný. Největší nevýhodou je rychle blednoucí či šednoucí barva a nižší nosnost.

Ratanový nábytek je nejoblíbenějším typem nábytku na balkóny a terasy. V současné době ho najdete ve všech možných variacích, dokonce i barevných kombinacích. Ratanové křeslo je na odpolední kávu na zahradě jedno z nejpohodlnějších. Navíc vám ratan vydrží mnoho sezón, je odolný vůči vlhkosti, ovšem s dlouhodobým přímým slunečním zářením není zrovna kamarád. Je fajn ho jednou za rok přetřít bezbarvým lakem. V zimním období nábytek uschovejte nejlépe do sklepa.

TIP: Pokud nestojíte o přírodní ratan, je ideální alternativou umělý ratan. Snoubí v sobě bezúdržbovost plastového nábytku a pevnost dřeva.

Lehátko nesmí na zahradě chybět

Skvělý doplněk k tradičním zahradním sestavám je lehátko, nejlépe polohovatelné. Máte na výběr nespočet typů, barevných kombinací i materiálového provedení. Nejlepší na tom je, že si ho můžete v zahradě umístit v podstatě úplně kamkoliv – kdekoliv se vám bude zrovna líbit. Některá zahradní lehátka mají z jedné strany kolečka, aby bylo jejich přesouvání jednoduché.

DYI zahradní nábytek z palet

Jestli jste zruční a rádi kutíte, je pro vás nejlepší variantou zahradní nábytek z palet, který si vyrobíte sami. Tento nábytek se stal v posledních letech velkým hitem. Palety můžete buď zakoupit, nebo získat zdarma od firem, které je likvidují a tzv.si je vyptat. Pak už záleží jen na vaší fantazii, jak nábytek poskládáte, jakou barvou ho natřete a jak ho případně vydekorujete.



Zpět na výpis článků